Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής τελέσθηκε από τους δύο πατέρες του Ιερού Ναού ο  Όρθρος της Εορτής και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ ο π. Ανθιμος ανέγνωσε το θεομητορικό κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιερωνύμου. 

Ο ευσεβής  λαός του Θεού κατέκλυσε για μια ακόμη φορά τον Ιερό Ναό ενώ αθρόα ήταν η προσέλευση των Πιστών κάθε ηλικίας στην Θεία Κοινωνία. 

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο προϊστάμενος της Ενορίας π. Άνθιμος απηύθυνε εόρτιες ευχές και ευχαριστίες προς το Εκκλησίασμα για την ομολογία Πίστεως στην οποία προέβη με τον μαζικό αυτόν εκκλησιασμό. 

Η Παναγία μας να σκέπει πάντοτε την Λάρισα, την Ελλάδα και όλους μας. Αμήν! 

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019 17:47

Από τον πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής

Την παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε πανηγυρικά ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Του Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Γαλιάτσος, ο οποίος εκήρυξε εμπνευσμένα και τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο Πάνσεπτο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και στην θέση την οποία κατέχει στην δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, και η οποία αποκρυσταλλώθηκε από την Γ' Οικουμενική Σύνοδο. 

Εν συνεχεία εψάλησαν τα θεομητορικά εγκώμια ενώπιον του Επιταφίου Της Παναγίας και ακολούθως πραγματοποιήθηκε Ιερά Λιτανεία της Εικόνος της Κοιμήσεως στους δρόμους της Συνοικίας πέριξ του Ιερού Ναού. 

Συγκινητική ήταν για μία ακόμη φορά η συμμετοχή του Ευσεβούς λαού του Θεού, ο οποίος κατέκλυσε τον Ιερό Ναό και το προαύλιο τιμώντας το Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. 

Το βράδυ της 31ης Ιουλίου τελέσθηκε στην Ενορία μας Ιερά Αγρυπνία για την Εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού. Η Ιερά Αγρυπνία τελέσθηκε κατά την Αγιορείτικη τάξη από τους δύο Ιερείς της Ενορίας. Στο τέλος του Όρθρου έγινε κατά το τυπικό της ημέρας η τελετή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού και στην συνέχεια η Θεία Λειτουργία. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Άνθιμος ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Εορτής της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, στα γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωσή της καθώς και στα σωτηριώδη  μηνύματα που πρέπει να λάβουμε όλοι από τον Σταυρό του Κυρίου.  Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ο Μικρός Αγιασμός  λόγω της πρωτομηνιάς προς ευλογία των Πιστών. Η Χάρις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να σκεπάζει όλους. Αμήν! 

Κατά το διήμερο 1- 2 Ιουλίου η Ενορία μας εόρτασε για μια ακόμη φορά πανηγυρικά την Θεομητορική Εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας, ημέρα κατά την οποία τελείται και η σύναξις της Παναγίας της Παντανάσσης, πιστό αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται στον Ιερό μας Ναό. 

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε πανηγυρικά ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα ο π. Άνθιμος αναφερόμενος στην εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος, στην θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Παντανάσσης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους καθώς και στα πάμπολλα θαύματα τα οποία διά των Αγίων Εικόνων Της επιτελεί η Κυρία Θεοτόκος στους Πιστούς που προσέρχονται να Την προσκυνήσουν. 

Το πρωί της Εορτής οι δύο πατέρες της Ενορίας ετέλεσαν τον Πανηγυρικό Όρθρο της Εορτής και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Στέφανος αναφερόμενος στην Τιμία Εσθήτα της Παναγίας, στα περί αυτής ιστορικά γεγονότα καθώς και στην κραταιά και διαρκή προστασία της Παναγίας προς κάθε  Πιστό αλλά και  στο  Έθνος μας, το οποίο πολλάκις σκέπασε και προστάτεψε με την Τίμια Εσθήτα Της, κρατώντας μακριά κάθε κίνδυνο και επιβολή.   

Το βράδυ της Τρίτης 4 Ιουνίου ετελέσθη η Ιερά Αναστάσιμη Αγρυπνία για την Εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα. Την Ιερά Αγρυπνία ετέλεσαν οι Ιερείς του Ναού, π. Άνθιμος και π. Στέφανος ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Στέφανος αναφερόμενος στην διαρκή  βίωση της Αναστάσεως στους κόλπους της Εκκλησίας διά των Αγίων Μυστηρίων και στην οντολογική σχέση του καθενός μας με τον Αναστάντα Χριστό, η οποία ανακαινίζεται διαρκώς με την μετάνοια και από την οποία πηγάζει η Σωτηρία μας. 

 

Την 29η Μαΐου, ημέρα της θλιβερής Επετείου της αλώσεως της Βασιλίδος των Πόλεων,  όπως και κάθε χρόνο ετελέσθη στην Ενορία μας η Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των τελευταίων προμάχων της Βασιλεύουσας και το τελευταίου μαρτυρικού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Την Θεία Λειτουργία ετέλεσαν οι Ιερείς του Ναού, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Άνθιμος αναφερόμενος στο Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου της Δακρυρροούσης , στο μεγαλείο της Βασιλεύουσας και στα τραγικά εκείνα γεγονότα της αλώσεως, τα οποία, όπως είπε, πρέπει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να αποτελέσουν αφορμή προβληματισμού, αυτοελέγχου,  αφύπνισης και ειλικρινούς μετανοίας για τον καθένα μας. Περατώνοντας τον λόγο του ο π. Άνθιμος εκάλεσε όλους να αναπέμψουμε θερμές ικεσίες στον Κύριο και την Παναγία μας, να ελεήσουν το Γένος μας και  να μας χαρίσουν και πάλι την Πόλη μας και την Μεγάλη Εκκλησιά μας, που είναι εκεί και υπομένουν και καρτερούν άχρι καιρού! 

Όπως κάθε χρόνο, συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών  δεκαετιών, η οποία δεν διακόπηκε ούτε κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σύλλογος Φρουτεμπόρων της Λάρισας,  προσέφερε προς τιμήν  της προστάτιδός του Ζωοδόχου Πηγής την Αρτοκλασία και το Ύψωμα, ενώ τα μέλη του εβάστασαν και συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα καθ' όλη την διάρκεια της Ιεράς Λιτανεύσεως.

Με την επιστροφή της Ιεράς Λιτανείας στον εξώστη του Ιερού Ναού, ευλογήθηκε η Αρτοκλασία και το Ύψωμα, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιερώνυμος σε σύντομη προσλαλιά Του ευχαρίστησε τους Ιερείς της Ενορίας, αλλά και όλους εκείνους που εκοπίασαν για την προετοιμασία της Ιεράς Πανηγύρεως, τον Σύλλογο Φρουτεμπόρων, αλλά και τους Συλλόγους που μετείχαν στην Ιερά Λιτανεία, τα νέα παιδιά για την συμμετοχή και την ομολογία που έδωσαν και ευχήθηκε σε όλους πλούσια την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής.

Αμέσως μετά την απόλυση ακολούθησε η παρουσίαση χορών από τα χορευτικά τμήματα του  Εξωραϊστικού Συλλόγου της Συνοικίας μας, του Συλλόγου " Οι Μυρμιδόνες" και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλαύκης, σε εξέδρα που στήθηκε για τον σκοπό αυτό εντός του αυλείου χώρου του Ιερού μας Ναού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη χρονιά τα χορευτικά παρουσιάζουν τους χορούς δίπλα στον Ναό κατόπιν πρωτοβουλίας, προτροπής και προσκλήσεως των Ιερέων της Ενορίας, ώστε η Ιερά Πανήγυρη να λάβει το παραδοσιακό εκείνο χρώμα των παλαιών πανηγυριών, τα οποία έχουμε συνδέσει κυρίως με τα χωριά, και τα οποία όμως με λίγη καλή θέληση και συνεργασία, μπορούμε να αναβιώσουμε και εντός των αστικών κέντρων. 

Η ευλογημένη βραδιά της Παναγίας μας ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς, όπως επιτάσσουν τα έθιμα και οι παραδόσεις της Πατρίδος μας. 

Η Παναγία μας, η Κυρά και Αρχόντισσα της Λάρισας, να μας αξιώσει και του χρόνου να εορτάσουμε την Πανήγυρή Της, και να έχει πάντοτε υπό την Σκέπη και την κραταιά Προστασία Της την Πατρίδα και όλους μας.  

Σάββατο, 04 Μαΐου 2019 21:12

Από την Ιερά Λιτανεία

Ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά  προκάλεσε σε όλους  το γεγονός ότι τα νέα παιδιά της Ενορίας κράτησαν με ζήλο και εθνική υπερηφάνεια τα Εθνικά μας Σύμβολα μεταξύ των οποίων  Σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας, το σύμβολο της Μακεδονίας μας, δίδοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η νέα γενιά σε πείσμα των καιρών δεν ξεχνά την Ιστορία και δεν κάνει εκπτώσεις στα δίκαια του Έθνους και της Πατρίδος. Η Παναγία μας πάντοτε να σκέπει και να ευλογεί την νεολαία μας, η οποία αποτελεί την ελπίδα μας για το μέλλον. 

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής ετελέσθη πανηγυρικά ο Μεθέορτος Εσπερινός και ακολούθως η Ιερά Λιτανεία της Θαυματουργού Εφεστίου Εικόνος της Παναγίας μας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, και με την συμμετοχή πολλών Ιερέων, των Αρχόντων του τόπου καθώς και πλήθους Πιστών. Την Ιερά Λιτανεία συνόδευσε όπως κάθε χρόνο η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων. Προπορεύθηκαν τα Λάβαρα του Ναού, οι Ιερόπαιδες με τα εξαπτέρυγα και ακολούθησαν οι Αναγνώστες του Ναού ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές κρατώντας Σημαίες, και πλήθος παιδιών του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Συνοικίας μας κρατώντας Σημαιάκια. Αγόρια και κορίτσια των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας καθώς και μέλη των προσκεκλημένων Συλλόγων " Μυρμιδόνες" και "Πολιτιστικού Συλλόγου Γλαύκης"  κράτησαν ανοιγμένες  καθόλη την διάρκεια της Λιτανείας μεγάλες Σημαίες.   Τις δύο Ιερές Εικόνες πλαισίωσαν κυρίες του τε Συλλόγου Γυναικών Αμπελοκήπων και του Εξωραϊστικού Συλλόγου ενδεδυμένες με παραδοσιακές φορεσιές.  Καθόλη την διάρκεια της Λιτανείας έψαλλαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες της Ενορίας πλαισιούμενοι και  από προσκεκλημένους Ιεροψάλτες. 

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ετελέσθη πανηγυρικά ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος κατά την ώρα του Κοινωνικού εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους καθιερώθηκε από πολύ νωρίς στην ζωή της Εκκλησίας η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής κατά την Παρασκευή της Διακαινησίμου, καθώς και στο Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου ως πηγή χαράς και αγιασμού κάθε Πιστού Χριστιανού. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε αναγνώστη τον μαθητή Τηλέμαχο Σταύρου, ο οποίος από παλαιά υπηρετεί στο Ιερό Βήμα βοηθώντας τους Ιερείς της Ενορίας μας. 

Την παραμονή της Εορτής ετελέσθη ο πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός και η αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου π. Νικοδήμου Γαλιάτσου, ο οποίος εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στην Ανάσταση του Κυρίου και στα θαυμάσια της Ζωοδόχου Πηγής, από τα χρόνια του  Βυζαντίου  μέχρι τις ημέρες μας. Πλήθη ευσεβών Χριστιανών ήδη από το μεσημέρι της παραμονής αρχισαν να συρρέουν για να προσκυνήσουν την Παναγία και να λάβουν το θαυματουργό Της Αγίασμα. 

Την Παρασκευή 12 Απριλίου ετελέσθη πανηγυρικά και με την συμμετοχή πλήθους Πιστών η Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου σε Όρθρο και στη συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Την Ακολουθία του Όρθρου της Εορτής ετέλεσαν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως και νέος εφημέριος της Ενορίας μας π. Χερουβείμ και ο Προϊστάμενός της π. Άνθιμος.

Πριν την ανάγνωση της πρώτης Στάσεως των Χαιρετισμών οι δύο πατέρες μετέφεραν λιτανευτικά  την Θαυματουργό Εφέστιο Εικόνα της Παναγίας μας  από τον Θρόνο Της στο κέντρο του σολέα προκειμένου να αναγνωσθούν ενώπιον Της οι Στάσεις των Χαιρετισμών. 

Με το τέλος των Οίκων των Χαιρετισμών ο π. Χερουβείμ εκήρυξε εμπνευσμένα τον Θείο Λόγο, αναφερόμενος στην "νέα κτίση", την οποία έφερε η Παναγία διά του Τόκου Της, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους εμείς οι Χριστιανοί μπορούμε αυτή την νέα κτίση να την κάνουμε πραγματικότητα πρώτα για την ζωή μας και έπειτα για τον κόσμο γύρω μας. 

Ο π. Άνθιμος  δια θερμών λόγων καλωσόρισε τον πατέρα Χερουβείμ στην Ενορία μας, αφού ήταν η  πρώτη φορά κατά την οποία τα πολυποίκιλα καθήκοντά του στην τε Ιερά Σύνοδο και στην Ιερά μας Μητρόπολη του επέτρεψαν να βρεθεί ανάμεσά μας.  

Εν συνεχεία ετελέσθη πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία από τον π. Άνθιμο και τον π. Στέφανο, ο οποίος επέστρεψε διαρκούσης της Ακολουθίας από άλλη Ενορία σε χωριό της Ιεράς Μητροπολεως, όπου ετέλεσε την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. 

Συγκινητική ήταν για μια κόμη φορά η προσέλευση του Ευσεβούς Λαού του Θεού,  που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό τιμώντας και μεγαλύνοντας το πάνσεπτο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και συμμετείχε αθρόα στην μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων. 

Η Παναγία μας, η Κυρά και Αρχόντισσα της Λάρισας, που μας αξίωσε για μια ακόμη χρονιά να ψάλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο Της, να σκέπει και να ευλογεί πάντοτε της Πατρίδα και όλους μας. Αμήν! 

 

Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 16:23

Από την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών

Την Παρασκευή 5 Απριλίου ετελέσθη πανηγυρικά και με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών η Ιερά Ακολουθία της Δ' Στάσεως των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Την Ιερά ακολουθία ετέλεσε ο προϊστάμενος της Ενορίας μας , π. Άνθιμος, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο γράμμα Φ των οίκων των ΧαιρετισμώνΦωτοδόχον λαμπάδα, τοῖς ἐν σκότει φανεῖσαν, ὁρῶμεν τὴν ἁγίαν Παρθένον", αναλύοντας το θεολογικό περιεχόμενό του αναφορικά με  τον φωτισμό κάθε πιστού μέσω των πνευματικών αγώνων, οι οποίοι ελκύουν την Θεία Χάρη και το Έλεος. 

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 07:43

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Πανηγυρικά και με την συμμετοχή πλήθους Πιστών εορτάσθηκε στην Ενορία μας η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία ετέλεσαν ο προϊστάμενος του Ιερού μας Ναού π. Άνθιμος και ο φιλοξενούμενος  πατήρ Αθανάσιος Ρημαγμός.

Στο ασματικό της δοξολογίας έγινε η λιτάνευσις του Τιμίου Σταυρού και η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως και αμέσως μετά οι δύο Ιερείς μοίρασαν τα λουλούδια του Σταυρού στο Εκκλησίασμα, όπως προβλέπει το τυπικό της ημέρας.

Κατά την ώρα του κοινωνικού στην Θεία Λειτουργία αντί άλλου κηρύγματος αναγνώσθηκε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος περί των Ιερατικών Κλήσεων.

Συγκινητική ήταν η αθρόα προσέλευση των Πιστών, οι οποίοι προσήλθαν να ασπαστούν τον Τίμιο Σταυρό ώστε να λάβουν  ευλογία και δύναμη για την συνέχιση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 07:25

Από την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου τελέσθηκε πανηγυρικά η Ιερά Ακολουθία της Γ' Στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Την Ιερά Ακολουθία ετέλεσαν οι δύο Ιερείς της Ενορίας μας π. Άνθιμος και π. Στέφανος, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Στέφανος αναφερόμενος στον στίχο " Χαίρε  των απίστων αμφίβολον άκουσμα, χαίρε  των πιστών αναμφίβολον καύχημα", τονίζοντας την εξέχουσα θέση της Παναγίας μας στο Μυστήριο της Θείας Οικονομίας και της σωτηρίας των ανθρώπων καθώς και  τον ομολογιακό χαρακτήρα των Χαιρετισμών.  

Με λαμπρότητα, εκκλησιαστική τάξη και έντονο εθνικό παλμό, εορτάσθηκε και φέτος στην Ενορία μας  η μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού και η Επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία ετέλεσαν ο προϊστάμενος της Ενορίας, πατήρ Άνθιμος  Ράτς και ο πατήρ Αθανάσιος Ρημαγμός, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Άνθιμος αναφερόμενος στην μεγάλη αυτή Εορτή  της Πίστεως και της Πατρίδος, στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, στην οποία χρωστάμε την Ελευθερία μας και στις ηρωικές μορφές των Αγωνιστών του 1821, οι οποίοι  πότισαν  με το Αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας και στους οποίους οφείλουμε αιώνια τιμή και ευγνωμοσύνη.

Εκάλεσε δε όλους να διδαχθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα την Ιστορία μας, ώστε με πρότυπο τις Θυσίες των ενδόξων προγόνων μας να αντιταχθούμε κι εμείς με την σειρά μας σε κάθε επιχειρούμενη εθνική μειοδοσία, καθώς και σε  οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα της Πατρίδος μας.

Συγκλονιστική ήταν η προσέλευση του ευσεβούς Λαού, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά τον Ιερό Ναό για να δοξολογήσει  τον Τριαδικό μας Θεό και να ευχαριστήσει την Κυρία Θεοτόκο για την Ελευθερία της Πατρίδος. 

Λίγο πριν το "Δι' ευχών", με την προτροπή του π. Ανθίμου, όλοι μαζί τιμώντας τους Ήρωες του '21,  ψάλαμε το "Τη Υπερμάχω" και τον Εθνικό Ύμνο ατενίζοντας τις Σημαίες, με τις οποίες ήταν καταστόλιστος ο Ιερός μας Ναός και βροντοφωνάξαμε: "Ζήτω το Έθνος " 'Ζήτω η Ελλάδα", " Ζήτω η Ελευθερία" !. 

Η Κυρία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός να σκέπει πάντοτε την Πατρίδα και όλους μας. Αμήν!  

 

Την παραμονή της μεγάλης Εορτής του Ευαγγελισμού τελέσθηκε πανηγυρικά ο Μέγας Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Την Ιερά Ακολουθία ετέλεσαν οι δύο Ιερείς της Ενορίας μας π. Άνθιμος και π. Στέφανος, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Στέφανος αναφερόμενος στο βαθιά δογματικό και σωτηριολογικό  περιεχόμενο της Εορτής, ως απαρχής της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους από τα δεσμά και την δουλεία της αμαρτίας καθώς και στην μοναδικότητά της για το Έθνος, μιας και όχι τυχαία, αλλά κατόπιν ευσεβούς εμπνεύσεως  και επιλογής των Ηρώων  Προγόνων μας απετέλεσε την απαρχή της Ελευθερίας του Γένους μας από την μακρά και σκοτεινή δουλεία των Τούρκων.  

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου τελέσθηκε πανηγυρικά στην Ενορία μας η Ιερά Ακολουθία της Β' Στάσεως των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

Την Ιερά Ακολουθία ετέλεσαν οι δύο Ιερείς της Ενορίας π. Άνθιμος και π. Στέφανος, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Άνθιμος, ο οποίος ανέλυσε σύντομα και πολύ περιεκτικά το θεολογικό νόημα των οίκων της Β' Στάσεως των Χαιρετισμών και συνέδεσε το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την Εθνική μας Παλιγγενεσία, την Ανάσταση του Γένους μας, την οποία και ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε.

Η Ιερά Ακολουθία τελέσθηκε ενώπιον της παλαιάς ευμεγέθους Εικόνος του Ευαγγελισμού, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό μας Ναό και η οποία τοποθετήθηκε εντός του σολέα μαζί με τις Σημαίες ενόψει της μεγάλης διπλής Εορτής της 25ης Μαρτίου. 

Συγκινητική ήταν η προσέλευση του ευσεβούς λαού του Θεού, ο οποίος κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να τιμήσει το πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. 

Με λαμπρότητα, εκκλησιαστική τάξη και συμμετοχή πλήθους Πιστών εορτάσθηκε και φέτος στην Ενορία μας η Αναστήλωση των Αγίων Εικόνων και ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας επί των αιρέσεων και των κακοδοξιών. 

Τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο προϊστάμενος του Ιερού μας Ναού π. Άνθιμος, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο, αναφερόμενος στην Θεολογία των Ιερών Εικόνων και στο γεγονός ότι η Ορθοδοξία πρέπει να συνεπάγεται και ορθοπραξία για καθέναν, που θέλει να λέγεται Ορθόδοξος Χριστιανός. Έκανε επίσης λόγο για τον θρίαμβο της Πίστεως εναντίον των αιρέσεων και τότε και τώρα μεταφέροντας τους λόγους του Ιερού Χρυσοστόμου ότι  η Εκκλησία μπορεί να κλυδωνίζεται αλλά ποτέ δεν καταποντίζεται, μπορεί να πλήττεται από πολλούς εχθρούς,  αλλά ποτέ δεν ηττάται. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ιερά Λιτανεία των Εικόνων με την συμμετοχή των καλλικελάδων Ιεροψαλτών, των αναγνωστών και ιεροπαίδων του Ιερού Ναού και πολλών παιδιών των κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, τα οποία με τα Εικονίσματα στα χέρια σχημάτισαν μια μεγάλη πομπή. Η λιτάνευση τελέσθηκε κατά την τάξη των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας με την τμηματική ανάγνωση του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας.

Στο τέλος της λιτανείας και πριν την απόλυση όλο το Εκκλησίασμα κρατώντας Εικονίσματα στα χέρια με την προτροπή του π. Ανθίμου έψαλε το Τη Υπερμάχω μεγαλύνοντας έτσι το Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας και προστάτιδος κάθε πιστού Χριστιανού.  

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου τελέσθηκε πανηγυρικά στην Ενορία μας η Ιερά Ακολουθία της Α΄Στάσεως των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

Την Ιερά Ακολουθία ετέλεσαν οι δύο Ιερείς της Ενορίας μας π. Άνθιμος και π. Στέφανος, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Στέφανος αναφερόμενος στην σύνδεση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου με την ημέρα και το γεγονός του Ευαγγελισμού , το οποίο  αποτελεί και το θεολογικό υπόβαθρο της λαοφιλούς αυτής Ιεράς Ακολουθίας, καθώς και στα πάμπολλα πνευματικά μηνύματα του πρώτου Οίκου των Χαιρετισμών. 

Συγκινητική ήταν η προσέλευση του ευσεβούς λαού του Θεού, ο οποίος κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να τιμήσει και πάλι την Κυρία Θεοτόκο και να λάβει την Χάρη και την Ευλογία Της .

 

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 08:10

Από την Εορτή των Θεοφανείων

Μεγαλοπρεπώς και με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών εορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στην Ενορία μας. Την Θεία Λειτουργία ετέλεσαν οι δύο Ιερείς της Ενορίας μας, π. Άνθιμος και π. Στέφανος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και μετά την Θεία Κοινωνία σχηματίστηκε πομπή εντός του Ιερού Ναού και οι Ιερείς συνοδεία εξαπτερύγων και λαμπάδων πορεύθηκαν βαστάζοντας τον Τίμιο Σταυρό στον σολέα, όπου ήταν ευτρεπισμένο το δοχείο του Αγιασμού, για να τελέσουν τον Μεγάλο Αγιασμό. 

Λίγο πριν την απόλυση ο πατήρ Άνθιμος  διευκρίνισε  κάποιες ουσιώδεις λεπτομέρειες περί του Μεγάλου Αγιασμού, οι οποίες είναι άγνωστες σε πολλούς και ευχήθηκε σε όλους μας καλό φωτισμό και κάθε προκοπή για την νέα χρονιά. 

Συγκινητική ήταν η αθρόα προσέλευση των ευσεβών Χριστιανών και η συμμετοχή τους στην Θεία Κοινωνία, παρά το δριμύ ψύχος και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην Λάρισα, λόγω των χιονοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. 

 

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς τελέσθηκε πανηγυρικά και με την συμμετοχή πλήθους πιστών η πρώτη Θεία Λειτουργία για την νέα χρονιά, η οποία ανέτειλε με την χάρη του Θεού. Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Εφημέριος της Ενορίας μας π. Στέφανος, ο οποίος και ανέγνωσε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιερωνύμου.  

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, όπως επιτάσσει η παράδοση της Εκκλησίας και του λαού μας, ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα και ακολούθως μοιράστηκαν κομμάτια σε όλο το εκκλησίασμα.

Ο π. Στέφανος ομιλήσας δια θερμών λόγων ευχαρίστησε  τον απουσιάζοντα, λόγω κάλυψης ενός εκ των πολλών  εφημεριακών κενών,  προϊστάμενο της Ενορίας μας π. Άνθιμο για την μεγάλη, διαρκή και ακάματη προσφορά του στην Ενορία και στο διαρκώς επιτελούμενο έργο καθώς και τους Ιεροψάλτες, τους Νεωκόρους, τους Επιτρόπους και τα μέλη του Φιλοπτώχου Ταμείου και της Ερανικής επιτροπής για την πολύτιμη συμβολή τους στην πορεία της Ενορίας.

Επαίνεσε τους ευλαβείς Χριστιανούς της Ενορίας αλλά και της Λάρισας γενικότερα, οι οποίοι αγαπούν, τιμούν και μεγαλύνουν το Πάνσεπτο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό των Ιερέων και της Ενορίας.

Μνημόνευσε ενώπιον πάντων και επικαλέστηκε για όλους μας την ευχή του αειμνήστου πνευματικού του πατρός Ιερέως Βασιλείου Πραβήτα, ενός αγίου Ιερέως από την Αρναία της Χαλκιδικής, ο οποίος διακόνησε με αυτοθυσία την Εκκλησία και τον Πιστό Λαό του Θεού, επ' ευκαιρία της συμπληρώσεως 20 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του. Με αφορμή δε αυτήν την αναφορά ο π. Στέφανος τόνισε την ύψιστη αξία της Αγίας Ιερωσύνης για την Εκκλησία και τους Πιστούς και εκάλεσε όλους σε εγρήγορση ενόψει του πολέμου που δέχεται ο Ιερός Κλήρος. 

Τέλος ευχόμενος για το νέο έτος προέτρεψε όλους να κάνουμε αρχή για νέους πνευματικούς αγώνες, ώστε να μην αφήσουμε την νέα χρονιά να παρέλθει ανεκμετάλλευτη, αλλά να αγωνιστούμε, να προσεγγίσουμε όσο μπορούμε τον Κύριο και να επιδιώκουμε διαρκώς την αιωνιότητα που Εκείνος μας χαρίζει. 

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 15:36

Από την Εορτή του Αγίου Στεφάνου

Την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων, ημέρα της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, κατά την οποία εορτάζει ο εφημέριος της Ενορίας μας, π. Στέφανος, τελέσθηκε πανηγυρικός Όρθρος και Πανηγυρικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή του προϊσταμένου της Ενορίας μας π.Ανθίμου, του προϊσταμένου της Ενορίας της Ραχούλας, π. Δωροθέου και του εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λαρίσης π. Χρήστου, ενώ πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρέστησαν συμπροσευχόμενοι  ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Ραφαήλ και  της Ενορίας των Δελερίων π. Χαράλαμπος. 

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία του βίου του Πρωτομάρτυρος, στο Μαρτύριό Του καθώς και στην συγχώρεση που έδωσε στους λιθάζοντες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου, και εν συνεχεία δια θερμών λόγων ευχήθηκε στον εορτάζοντα πατέρα Στέφανο. 

Λίγο πριν την απόλυση τελέσθηκε η αρτοκλασία και κατά το Χαλκιδικιώτικο έθιμο ευλογήθηκαν και τα γλυκά, τα οποία μοιράστηκαν στο Εκκλησίασμα. 

Προ  του "Δι' ευχών" ο π. Στέφανος διά θερμών λόγων ευχαρίστησε  όλους  για την συμμετοχή τους στην λατρευτική πανηγυρική σύναξη προς τιμήν του Πρωτομάρτυρα και εκάλεσε όλους μας να προσπαθήσουμε να Του μοιάσουμε στο θάρρος και την επιμονή, στην παρρησία και την υπομονή κάθε φορά που θα χτυπούν και εμάς οι λίθοι του κόσμου  και  κάνοντας μνεία της ιδιαιτέρας Πατρίδας του, της Αρναίας της Χαλκιδικής, η οποία  ευρίσκεται στην καρδιά της ΜΙΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και η οποία έχει Μητροπολιτικό Ναό αφιερωμένο στον Πρωτομάρτυρα, ευχήθηκε ο Άγιος Στέφανος να σκεπάζει με τη χάρη Του πάντοτε  την Πατρίδα μας, ιδιαίτερα στους κρίσιμους καιρούς που διάγουμε. 

  

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων τελέσθηκε πανηγυρικά ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Συνάξεως της Κυρίας Θεοτόκου, από τους δύο Ιερείς της Ενορίας μας π. Άνθιμο και π. Στέφανο.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Κάτω Ιερό Ναό, κατά ευλογημένο έθος της Ενορίας μας, ώστε να λειτουργείται και το Θυσιαστήριο του κάτω Ιερού Ναού σε μια Θεομητορική Εορτή, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες Πανηγύρεις της Παναγίας  μας τελούνται στον επάνω Ιερό Ναό. 

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο προϊστάμενος της Ενορίας, π. Άνθιμος, ο οποίος, αφού ανέλυσε το νόημα της Εορτής της Συνάξεως, αναφέρθηκε  λεπτομερώς και επί τη βάσει Πατερικών και Παλαιοδιαθηκικών πηγών στο Πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας και στην κορυφαία και μοναδική συμβολή Της στο Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, ευχόμενος πλούσια την ευλογία Της σε όλους.  

Στο τέλος της Ακολουθίας τελέσθηκε από τους Ιερείς μας Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Ιγνατίου, επί τη συμπληρώσει έξι μηνών από της προς Κύριον εκδημίας Του.  

 

Το ευλογημένο ξημέρωμα των Χριστουγέννων, οι καμπάνες της Παναγίας μας χτυπώντας χαρμόσυνα κάλεσαν όλους μας να συγκεντρωθούμε στον Ναό για τον εόρτιο Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Ιάκωβος Πιτσίλκας, συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο της Ενορίας μας π. Άνθιμο.

Συγκινητική ήταν για μια ακόμη χρονιά η αθρόα προσέλευση του Πιστού Λαού του Θεού, ο οποίος κατέκλυσε τον Ιερό μας Ναό, γεγονός το οποίο συγκίνησε ιδιαιτέρως τον προεξάρχοντα, ο οποίος λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τις μάνες των μικρών παιδιών, που υποβλήθηκαν στον μεγάλο κόπο να τα ετοιμάσουν και να τα φέρουν να κοινωνήσουν στην Μεγάλη Δεσποτική Εορτή, όπως επιτάσσει η παράδοση, που παραλάβαμε από τους ευλαβείς προγόνους μας. 

Ας δοξάσουμε τον Κύριο, που για μια ακόμη χρονιά μας άξιωσε να εορτάσουμε Χριστούγεννα, ας μεγαλύνουμε την Κυρία Θεοτόκο και ας Την παρακαλέσουμε θερμά να  έχει κι εμάς πάντοτε ως "βρέφη θάλποντα"  στην αγκαλιά Της. Αμήν! 

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής τελέσθηκε πανηγυρικά ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των δύο Ιερέων της Ενορίας μας, π. Ανθίμου  και π. Στεφάνου, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο, αναφερόμενος στον Ουράνιο Άρτο με τον οποίο τρεφόταν η Κυρία Θεοτόκος στα Άγια των Αγίων και τον Άρτο της Ζωής, με τον οποίο τρέφεται κάθε Πιστός μέσα στην Αγία μας Εκκλησία.

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο π. Άνθιμος αναφέρθηκε στον  εορτασμό κατ' αυτή την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας και εκάλεσε όλους σε προσευχή υπέρ του κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα φιλοχρίστου Στρατού μας, ο οποίος αποτελεί την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Πατρίδος μας. 

Συγκινητική ήταν για μια ακόμη φορά η αθρόα προσέλευση του Πιστού Λαού του Θεού, ο οποίος κατέκλυσε  τον Ιερό Ναό ομολογώντας έτσι εμπράκτως την μεγάλη  αγάπη, τον άπειρο  σεβασμό και την εκ καρδίας τιμή προς το Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου.  

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου το απόγευμα, παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, τελέσθηκε πανηγυρικά στην Ενορία μας   Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Μετ' αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Αχιλλλίου, ο οποίος ελάμπρυνε με την παρουσία Του την Ιερά μας Πανήγυρη.

Στην Ιερά Ακολουθία έλαβαν μέρος και οι Ιερείς της Ενορίας μας π. Άνθιμος και π. Στέφανος, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα ο π. Αχίλλιος ο οποίος απεθυνόμενος προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα ανέλυσε τα μεγάλα και βαθιά θεολογικά νοήματα της Θεομητορικής αυτής Εορτής, τα σχετικά με το πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και την μοναδική  θέση που κατέχει στο Μυστήριο της Θείας Οικονομίας.  

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου το βράδυ τελέσθηκε, η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία για την Ιερά Μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Αρσενίου του Καππαδόκου, απότμημα Ιερού Λειψάνου του οποίου φυλάσσεται στον Ιερό μας Ναό. 

Την Ιερά Αγρυπνία ετέλεσαν οι δύο Ιερείς της Ενορίας μας, π Άνθιμος και π. Στέφανος,  στον υπόγειο Ιερό Ναό κατά την Αγιορείτικη Τάξη, με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών. Κατά τον Εσπερινό ετελέσθη η ακολουθία της Λιτής και η ευλογία της Αρτοκλασίας, ενώ κατά την διάρκεια των Αίνων έγινε η χρίση των Πιστών με λάδι από την καντήλα του Αγίου. 

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Στέφανος, αναφερόμενος στον θαυμαστό βίο του Αγίου, στην απαράμιλλη καρτερία και αποφασιστικότητά του να μείνει κοντά στον Κύριο, στο προορατικό χάρισμα με το οποίο είχε αξιωθεί καθώς και στον τρόπο και στάση ζωής που υποδεικνύει για καθέναν από μας. Αναφερόμενος δε στο δοξαστικό των Αίνων του Αγίου τόνισε χαρακτηριστικά: " Τις απαντήσεις  στα αγωνιώδη ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και κάθε Χριστιανού που αγωνίζεται πνευματικά περί του πρόσκαιρου σε τούτον τον κόσμο βίου αλλά και περί της σωτηρίας του,  τις δίνει ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, όπως άλλωστε  και όλοι οι Άγιοι της Πίστεώς μας,  με το παράδειγμα της ζωής Του, την ακλόνητη  προσκόλληση Του στον Κύριο, την ταπείνωση και την υπομονή. Ο Άγιος Αρσένιος μας δείχνει τον δρόμο! Μένει να Τον ακολουθήσουμε..."   

Λίγο πριν το τέλος ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου, τα οποία μοιράστηκαν προς ευλογία των Πιστών, ενώ ο π. Άνθιμος ευχαρίστησε για την συμμετοχή στην Ιερά Αγρυπνία και ευχήθηκε πλούσια την ευλογία του Αγίου σε όλους μας. 

 

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 07:55

Από την Εθνική μας Εορτή

Την Κυριακή 28η Οκτωβρίου εορτάσθηκε με λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών η Εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και η Εθνική  μας Εορτή.

Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού μας, πατήρ Άνθιμος, ο οποίος  ομίλησε επικαίρως, αναφερόμενος τόσο στην κραταιά Σκέπη της Παναγίας μας, η οποία πάντοτε προστάτευε και προστατεύει το Έθνος και την Πατρίδα, όσο  και στα μεγαλειώδη κατορθώματα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των προγόνων μας, οι οποίοι έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξης στην παγκόσμιο ιστορία.

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ως ελάχιστη τιμή στους Ήρωες, ψάλαμε όλοι μαζί το "Τη Υπερμάχω" και τον Εθνικό μας Ύμνο και αναφωνήσαμε με στεντόρεια φωνή: 

 

"ΖΗΤΩ ΤΟ ΈΘΝΟΣ!"

"ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!"

"ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!"

 

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου κατόπιν σχετικής προτάσεως των μελών της Πρωτοβουλίας των Λαρισαίων για την Μακεδονία, εορτάσθηκε στην Ενορία μας με την δέουσα λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους Πιστών η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα και τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των Ηρώων Μακεδονομάχων. 

Την Θεία Λειτουργία ετέλεσαν οι Ιερείς της Ενορίας, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Άνθιμος και ο π. Στέφανος. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε κατά την Θεία Λειτουργία ο π. Άνθιμος ομιλήσας επί της ευαγγελικής περικοπής, της Κυριακής του Σπορέως.

Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη το Ιερό Μνημόσυνο για τους Ήρωες Μακεδονομάχους, κατά την διάρκεια του οποίου προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα εκφώνησε σχετική ομιλία η κα. Όλγα Αλεξίου, Φιλόλογος Καθηγήτρια, διδάσκουσα στο 12ο Γυμνάσιο Λάρισας, το οποίο βρίσκεται εντός της Ενορίας μας.

Στην εμπνευσμένη ομιλία της σκιαγράφησε θαυμάσια την ζωή και το έργο δύο εκ των κορυφαίων Μακεδονομάχων, του Παύλου Μελά και του Καπετάν -  Κώττα, ενώ έκανε σύντομη αναφορά σε πάμπολλες άλλες ένδοξες μορφές και στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα, κατακλείοντας με το συμπέρασμα ότι η ιστορική λήθη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, που αντιμετωπίζουμε οι Νεοέλληνες και τον οποίο μόνο μέσα από την ψηλάφηση της ζωής των Ηρώων μας και την μίμησή Τους μπορούμε να αποτρέψουμε.  

Στην Θεία Λειτουργία και στο Ιερό Μνημόσυνο παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κος Δημήτριος Παπαδημόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Χρήστος Καλομπάτσιος, τιμώντας την μνήμη των Μακεδονομάχων. 

Συγκινητική ήταν για μια ακόμη φορά, τόσο η αθρόα προσέλευση του πιστού λαού, όσο και η παρουσία των κοριτσιών των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, τα οποία κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου κράτησαν την Ελληνική Σημαία ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ εντύπωση προκάλεσαν και τρεις ευσεβείς νέες κοπέλες οι οποίες προσήλθαν να εκκλησιαστούν και να τιμήσουν τους ήρωες ντυμένες με την γνήσια παραδοσιακή Βλάχικη φορεσιά. 

Στο τέλος του Μνημοσύνου όλο το Εκκλησίασμα με την προτροπή του π. Ανθίμου έψαλε το " Τη Υπερμάχω" και τον Εθνικό Ύμνο ενώ εν συνεχεία όλοι μαζί  αναφωνήσαμε με στεντόρεια φωνή " Ζήτω το Έθνος! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Μακεδονία!" διατρανώνοντας έτσι την αγάπη προς την Πατρίδα και τα δίκαιά Της, τα οποία τόσο πολύ αμφισβητούνται και προδίδονται  από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς επιβουλείς.   

Το λαμπρό και ένδοξο παράδειγμα των Ηρώων Μακεδονομάχων ας αποτελεί φάρο και πυξίδα για την ζωή και την πορεία του καθενός μας. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη Τους!

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών τελέσθηκε η εις Επίσκοπον Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ Ιερωνύμου, υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλειάδος Συνοδικών και άλλων Αρχιερέων. Ο νέος Μητροπολίτης μας  προετίμησε την σιωπή ενώπιον του μεγάλου Μυστηρίου, ενώ ο  Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο, μεταξύ άλλων τόνισε:

"Τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εξέλεξαν στην ιστορική Μητρόπολη Λαρίσης, και σε εξέλεξαν διότι γνωρίζουν από όλα τα χρόνια τα χαρίσματά σου και το ταπεινό του χαρακτήρος σου". "Ο Θεός σε προίκισε με χαρίσματά και τα οποία τα είδαμε κατά την διακονία σου στην Εκκλησία της Ελλάδος". 

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος εκπροσωπώντας  της Ιερά Μητρόπολη μας ο τε Πρωτοσύγκελλος π. Αχίλλιος Τσούτσουρας , ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός  και ο Αρχιδιάκονος π. Μωυσής Τάσιος. 

Πλήθος Ιερέων, Μοναχών και Πιστών τόσο από την Λάρισα όσο και από την Αθήνα προσήλθαν να αναφωνήσουν το "Άξιος" και να ευχηθούν στον νέο Ποιμενάρχη μας. 

Ευχόμαστε από καρδιάς ο Θεός και η Κυρία Θεοτόκος να ευλογούν τον νέο Μητροπολίτη  μας, να του δίνουν δύναμη για το δύσκολο και πολυσχιδές  έργο, που αναλαμβάνει και να αξιώσουν όλους μας να Τον υποδεχθούμε με χαρά και ενθουσιασμό την ημέρα της ενθρόνισής Του στην Λάρισα και στον Μητροπολιτικό μας Ναό του Αγίου Αχιλλίου. 

 

 "Τόν Δεσπότην καὶ Ἀρχιερέα ἡμῶν, Κύριε φύλαττε, εἰς πολλὰ ἔτη"

 

"Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου"

 

 

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 10:02

Ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου τον Αρχιμανδρίτη κ. Ιερώνυμο Νικολόπουλο. 

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου ετελέσθη την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. 

Ευχόμαστε από καρδιάς ο Θεός να ευλογεί και να στηρίζει τον νέο μας Μητροπολίτη επ'ωφελεία της τοπικής Εκκλησίας και του Χριστεπωνύμου Πληρώματος.

 

Κλήρος και λαός ''ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ'' αναφωνούμε το

 

"Άξιος!"

 

 

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιερωνύμου: 

 

Ὁ  Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Iερώνυμος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Νικολόπουλος τού Χρήστου καί της Μαρίας, γεννήθηκε στήν Αθήνα το 1971.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από τη Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Groningen Ολλανδίας με ειδίκευση στην ιστορία του Δικαίου (Βυζαντινορωμαϊκόν Δίκαιον).
Ομιλεί την Αγγλική,τη Γερμανική,την Ολλανδική και την Τουρκική Γλώσσα.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία.

Εργάσθηκε ως Δικηγόρος,παραιτούμενος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών λόγω κουράς και χειροτονίας.

Εκάρη Μοναχός τήν 7η Δεκεμβρίου 1997 στήν Ιερά Μονή Αντινίτσης Φθιώτιδος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.Νικόλαο.
Διάκονος χειροτονήθηκε τήν 14η Δεκεμβρίου 1997 απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.Νικόλαο στόν Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως Αθηνών.

Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στίς 6 Δεκεμβρίου 2000 απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.Νικόλαο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας,χειροθετηθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην.
Χειροθετήθηκε Πνευματικός την 5η Δεκεμβρίου 2002 υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ Εφημεριακής θέσεως στόν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.Μετατεθείς στήν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπηρέτησε ως Εφημέριος και Πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς Αθηνών και Εφημέριος και Πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Κυνηγού οδού Βουλιαγμένης Αθηνών.

Διηκόνησε στη Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.Κατέστη Γραμματεύς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Γραμματεύς του Επισκοπικού Δικαστηρίου αυτής.

Υπήρξε Συνεργάτης της Συνοδικής Ἐπιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, μέχρι του διορισμού του εἰς Β΄Γραμματέα–Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έν συνεχεία προήχθη σε Α΄Γραμματέα – Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χρημάτισε Γραμματεύς διαφόρων Ειδικών Επιτροπών,όπως Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας,Σύνταξης Κανονισμού Εφημερίων και Διακόνων κλπ.

Διετέλεσε:

α.Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

β.Μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

γ.Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

δ.Εθελοντής Παραγωγός στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγγραφικό Έργο:

1. Μετάφραση από τα Αγγλικά του Βιβλίου του Tomvan Bochove,Χρονολογώντας κι Εξακριβώνοντας.
2. Ο Διάλογος του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με τους Χίονες,μονογραφία.
3. Ο εν τω κόσμω άγαμος Κληρικός,μονογραφία.
4. Περίτων Ρασοφόρων Μοναχών,μονογραφία.
5. Αι Μητροπολιτικαί Εκλογαί του 1965,Συμβολή εις τήν ιστορίαν της Εκκλησίας της Ελλάδος,μονογραφία.
6. Προσκυνητάριον Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος,(ανέκδοτον).
7. Συντάκτης ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ έτους 2015 (αποστολικά αναγνώσματα).
8. Συντάκτης ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ έτους 2016 (εὐαγγελικά αναγνώσματα).
9. Επιστημονικά Άρθρα και μελέτας σε νομικά και θεολογικά περιοδικά.
10. Ποιμαντικά άρθρα σέ εφημερίδες και περιοδικά.

Θα μας βρείτε

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Χρυσοστόμου και Αγίου Βησσαριώνος, Λάρισα

 panagialarisis@yahoo.com

 2410532350

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος

©2019 Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. All Rights Reserved. Powered By GlobalTech