Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 22:55

Ιερά Αγρυπνία του Ακαθίστου Ύμνου

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών Χριστιανών ότι στην Ενορία μας την Παρασκευή 23 Μαρτίου το βράδυ  και από ώρα 19:30 έως 00:30 θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία για την Εορτή του Ακαθίστου Ύμνου της Παναγίας.

Η Ιερά Αγρυπνία θα περιλαμβάνει την Ακολουθία του Όρθρου, εντός του οποίου θα αναγνωσθούν ενώπιον της Θαυματουργού Εφεστίου Εικόνος οι Τέσσερις Στάσεις των Χαιρετισμών και εν συνεχεία την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

Παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί να συμμετάσχουν στην Ιερά Αγρυπνία τιμώντας και μεγαλύνοντας το Σεπτό Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και κατόπιν της καταλλήλου προετοιμασίας να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων.

 

                                            Ο Ιερός Ναός το απόγευμα της Παρασκευής θα ανοίξει στις 18:00

 

Με εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους Πιστών εορτάσθηκε και φέτος στην Ενορία μας η Εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Τον Όρθρο της Εορτής, την τελετή της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού καθώς και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ετέλεσαν οι ιερείς της Ενορίας, ενώ ανεγνώσθη και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος περί Ιερατικών Κλήσεων, αφού η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις και στην είσοδο νέων ανθρώπων στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. 

Λίγο προ της απολύσεως οι δύο πατέρες της Ενορίας ευχήθηκαν σε όλους καλό υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής και καλή Ανάσταση!  

 

 

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 06:28

Aπό την Γ' Στάση των Χαιρετισμών

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου τελέσθηκε στον Ιερό μας Ναό πανηγυρικά η Ιερά Ακολουθία της Γ' Στάσεως των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Την Ιερά Ακολουθία ετέλεσαν οι δύο Ιερείς του Ναού πατήρ Άνθιμος και πατήρ Στέφανος, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο Μυστήριο του "ξένου τόκου" της Παναγίας και το πως η Κυρία Θεοτόκος δια του τόκου Της καλεί όλους εμάς σε ξενιτεία από τον κόσμο, σε πνευματική ανάβαση και ένωση με τον Θεό, που οδηγούν στην σωτηρία και την αγιότητα.     

Συγκινητική ήταν για μια ακόμη φορά η αθρόα προσέλευση του Πιστού Λαού του Θεού προς απόδοση ευγνωμοσύνης και τιμής στο Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου.

Μέσα σε πανηγυρική  ατμόσφαιρα και με πολλή χαρά την Παρασκευή 3 Μαρτίου η Ενορία μας υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ Ιγνάτιο, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς μας Μητροπόλεως πατέρα Ιγνάτιο Μουρτζανό και τον Αρχιδιάκονο π.  Μωυσή Τάσιο, βρέθηκε ανάμεσά μας για να τελέσει την Β' Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. 

Ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε εμπνευσμένα τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στον κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου και ανέλυσε τα σημαντικά θεολογικά μηνύματα των ειρμών και των τροπαρίων του, τα οποία αναφέρονται στο Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και στο Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας τυγχάνει η Παναγία μας. 

Μετά το τέλος των Χαιρετισμών και πριν την απόλυση της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κατόπιν της παρακλήσεως των Ιερέων της Ενορίας μας, πατρός Ανθίμου και πατρός Στεφάνου, χειροθέτησε σε Αναγνώστη της Τοπικής Εκκλησίας και της Ενορίας τον ευλαβή νέο Σπυρίδωνα - Ζήση Μερτίκα, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό διακονεί σχεδόν καθημερινά  στο Ιερό Βήμα και συμμετέχει με τους άλλους Αναγνώστες του Ιερού Ναού, τους Ιερόπαιδες και τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων στο εν γένει πνευματικό έργο της Ενορίας μας. 

Ο Σεβασμιώτατος αφού προσεφώνησε και συνεβούλευσε καταλλήλως τον νέο Αναγνώστη, επαινώντας τον για την έως τώρα  πνευματική του πορεία, εκάλεσε όλο το Εκκλησίασμα να αναφωνήσει το ΆΞΙΟΣ και να επισφραγίσει έτσι την απόφαση της Τοπικής Εκκλησίας για την χειροθεσία αυτή. 

Ευχόμαστε από καρδιάς στον νέο Αναγνώστη της Ενορίας μας,  η Παναγία να τον έχει πάντοτε υπό την Σκέπη Της, να τον χαριτώνει και να του δίνει δύναμη, τόσο  στην πνευματική του πορεία όσο και  γενικά στην ζωή του.

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 09:44

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάσθηκε στην Ενορία μας με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια η μεγάλη Εορτή της Αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων και του θριάμβου της Πίστεως επί των αιρέσεων και των κακοδοξιών! 

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ετέλεσαν οι δύο Ιερείς της Ενορίας πατήρ Άνθιμος και πατήρ Στέφανος, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο μεγάλο και ιστορικό γεγονός της αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων, στην ζοφερά και γεμάτη κλυδωνισμούς περίοδο της Εικονομαχίας και  στην  νίκη της Πίστεως επί του συνόλου των αιρέσεων παλαιών και μεταγενεστέρων. Ετόνισε δε ότι η μεγάλη αυτή Εορτή της Πίστεως,  μας καλεί όλους σε Ορθοδοξία αλλά και Ορθοπραξία διαρκή στη ζωή μας, ώστε να καταστούμε, να παραμείνουμε και τελειώσουμε τον βίο μας  "επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι"  μακριά από κάθετί, που ως νέα ειδωλολατρία, σύγχρονη εικονομαχία και δυτικόφερτη  αίρεση προσπαθεί να μας αρπάξει και να μας κρατήσει μακριά από την Αλήθεια και την Ζωή, που είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. 

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων εντός του Ιερού Ναού με την ανάγνωση του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας και στο τέλος αυτής μέσα σε μεγάλη συγκίνηση Ιερείς και Λαός έψαλαν με στεντόρεια φωνή το μέγα προκείμενο " Τις Θεός" και το " Τη υπερμάχω" προς τιμήν της Κυρίας Θεοτόκου και βροντοφώναξαν "Ζήτω η Ορθοδοξία" ομολογώντας  με αυτόν τον τρόπο την μόνη αληθινή Πίστη!  

Άξια ιδιαιτέρας αναφοράς και επαίνου είναι τόσο η συμμετοχή των Αναγνωστών  και Ιεροπαίδων του Ιερού Ναού στην Λιτανεία, όσο και των παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, που κράτησαν τις Ιερές Εικόνες και έδωσαν έτσι ένα μήνυμα ελπίδας και συνέχειας των Ιερών Παραδόσεων της Αγίας μας Εκκλησίας στις επόμενες γενιές.  

 

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 09:13

Από την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου τελέσθηκε με λαμπρότητα η Ιερά Ακολουθία της α΄Στάσεως των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

Την ακολουθία ετέλεσε ο προϊστάμενος του Ιερού μας Ναού πατήρ Άνθιμος, ο οποίος εκήρυξε τον Θείο Λόγο συνδέοντας τον Ακάθιστο Ύμνο και το Πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας με την δύσκολη αλλά πάντοτε ένδοξη και μεγάλη πορεία του Ευσεβούς Έθνους μας.

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή του ευσεβούς Λαού του Θεού, ο οποίος κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να τιμήσει την Παναγία μας και να λάβει την Χάρη Της και δύναμη στην έναρξη των πνευματικών αγώνων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 

Με την χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας αξιωθήκαμε και φέτος να τελέσουμε στην Ενορία μας την καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία για την Μνήμη του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, του οποίου τεμάχιο Ιερού Λειψάνου φυλάσσεται στον Ιερό μας Ναό. 

Η Ιερά Αγρυπνία τελέσθηκε από τους δύο Ιερείς της Ενορίας π. Άνθιμο και π. Στέφανο, κατά το Αγιορείτικο Τυπικό. Τους ύμνους και τα τροπάρια της μεγάλης αυτής ακολουθίας απέδωσαν για μια ακόμη φορά θαυμάσια οι ιεροψάλτες του Ιερού Ναού, συμπαραστατούμενοι από ευλαβείς αναγνώστες και βοηθούς. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα ο π. Ανθιμος ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς ο βίος του Αγίου Παρθενίου αποτελεί πρότυπο διαπαιδαγώγησης και κατήχησης καθενός πιστού, αλλά πρωτίστως και κυρίως των νέων, οι οποίοι τόσο κινδυνεύουν στην εποχή που ζούμε από το κοσμικό πνεύμα και τον υλισμό της σύγχρονης ζωής. 

Ο Άγιος Παρθένιος να είναι πάντα βοηθός μας, να δώσει την υγεία σε όλους τους ασθενείς και να μας αξιώσει και του χρόνου να εορτάσουμε την αγία Μνήμη Του, εδώ στο Πάνσεπτο Προσκύνημα της Παναγίας μας! 

Η Ενορία μας εόρτασε και φέτος πανηγυρικά την Δεσποτική και Θεομητορική Εορτή της Υπαπαντής, τιμώντας και μεγαλύνοντας το Πάνσεπτο Πρόσωπο Κυρίας Θεοτόκου.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πατήρ Αχίλλιος, ο οποίος εκήρυξε εμπνευσμένα τον Θείο Λόγο, αναφερόμενος στα βαθιά θεολογικά νοήματα της Εορτής ενώ μετέφερε και τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Ιγνατίου. 

Το πρωί της  κυριωνύμου ημέρας στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή  των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών της Ιεράς μητροπόλεως Βεροίας πατρός Σωσιπάτρου και Πατρός Γρηγορίου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προϊσταμένου  της Ενορίας μας πατρός Ανθίμου και ήλθαν από την ευλογημένη γη της Μακεδονίας για να συμμετάσχουν στην Ιερά Πανήγυρη και του προϊσταμένου του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού πατρός Ραφαήλ.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο προεξάρχων πατήρ Σωσίπατρος, ο οποίος κατά την απόλυση, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ κ. Ιγνάτιο και τον πατέρα Άνθιμο για την πρόσκληση και την φιλοξενία,  συγκίνησε όλο το Εκκλησίασμα  κάνοντας αναφορά στην Μακεδονία και την μακραίωνη ιστορία Της, την οποία κάποιοι επιδιώκουν να την πλαστογραφήσουν και λέγοντας  με παρρησία ότι η Μακεδονία είναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ότι η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει πάντοτε υπό την κραταιά Σκέπη της Παναγίας Μητέρας μας.    

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 11:36

Από την Εορτή των Θεοφανείων

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 12:09

Aπό την Εορτή του Αγίου Στεφάνου

Πανηγυρικά εορτάσθηκε και φέτος στην Ενορία μας η εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήριά του ο εφημέριος της Ενορίας μας π. Στέφανος. 

Τον εόρτιο Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο πατήρ Στέφανος με τον πατέρα Άνθιμο, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο πρόσωπο του τιμωμένου μεγάλου Αγίου, στην ομολογία και το Μαρτύριό Του, ενώ ευχήθηκε διά θερμών λόγων και στον εορτάζοντα πατέρα Στέφανο. 

Στην αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου συμμετείχαν και ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού μας Ναού πατήρ Ραφαήλ καθώς και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λαρίσης πατήρ Χρήστος, οι οποίοι προσήλθαν να ευχηθούν στον πατέρα Στέφανο. 

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο πατήρ Στέφανος ευχαρίστησε εγκαρδίως όλους τους παρευρισκομένους Ιερείς, Ιεροψάλτες, Συμβούλια του Ιερού Ναού, αλλά και όλους τους Ενορίτες οι οποίοι προσήλθαν να συνεορτάσουν τον Πρωτομάρτυρα. Κάλεσε όλους να έχουν ως πρότυπο  τον Άγιο Στέφανο στους πνευματικούς αγώνες και να μιμηθούν το Μαρτυρικό Του πνεύμα, στα δύσκολα χρόνια που διάγουμε και στα οποία  τόσο η Ορθοδοξία όσο και η Ελλάδα βάλλονται πανταχόθεν. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: 

" Απέναντι σε καθέναν που προσπαθεί να μας καταβάλει και να μας κάνει να φύγουμε από τον Χριστό, εμείς έχουμε χρέος και καθήκον να απαντήσουμε με το θάρρος και την  παρρησία του Αγίου Στεφάνου  και να μείνουμε αμετακίνητοι στον δρόμο που πρώτος εκείνος μετά τον Ένα έδειξε"  

Η χάρη του Πρωτομάρτυρα να ευλογεί και να σκέπει τον εορτάζοντα π. Στέφανο και όλους μας. Αμήν!

Το πρωί των Χριστουγέννων και από τις 5:00 η ώρα κατά το τυπικό της Εκκλησίας μας, τελέσθηκαν πανηγυρικά από τους Ιερείς της Ενορίας μας, ο Όρθρος της Εορτής και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. 

Συγκινητική ήταν για μία ακόμη φορά η προσέλευση των ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι αντίθετα με το ρεύμα της εποχής επέλεξαν να εορτάσουν "Χριστούγεννα με τον Χριστό", γεγονός το οποίο εξήρε στην προσλαλιά του λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας και ο προϊστάμενος της Ενορίας, πατήρ Άνθιμος, ευχαριστήσας  και επαινέσας διά θερμών λόγων όλους και ευχόμενος  ο Κύριος να δίνει πλούσια την Χάρη και την Ευλογία Του.

   

   Την παραμονή της Εορτής των Χριστουγέννων τελέσθηκε πανηγυρικά ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, όπως προβλέπει το τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παραμονή της Εορτής συμπίπτει  με τις ημέρες του Σαββάτου ή της Κυριακής, όπως και φέτος. 

   Τον Εσπερινό ετέλεσαν οι δύο Ιερείς του Ναού πατήρ  Άνθιμος και πατήρ Στέφανος, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα ο πατήρ Άνθιμος αναλύοντας  το θεολογικό και εσχατολογικό περιεχόμενο του Μυστηρίου της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού. 

    Όσοι βρεθήκαμε στον Εσπερινό το ευλογημένο αυτό δειλινό, ζήσαμε στιγμές ανεπανάληπτης συγκίνησης και κατάνυξης, ακούγοντας τα τε αναγνώσματα και τα θαυμάσια τροπάρια και δοξαστικά της Εορτής, ενώ οι  καμπάνες του Ιερού μας Ναού σήμαιναν κατά διαστήματα πανηγυρικά και με ρυθμό των καλάντων για να αναγγείλουν σε όλη την Ενορία ότι η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων έφτασε για να αγιάσει κάθε πιστό Χριστιανό. 

   Ο τεχθείς Κύριος να ευλογεί και να αγιάζει όλους μας. Αμήν!

Την Κυριώνυμο ημέρα της Εορτής τελέσθηκε από τους Ιερείς της Ενορίας ο πανηγυρικός Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή πλήθους Πιστών, που προσήλθαν να τιμήσουν το Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. 

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Στέφανος αναφερόμενος στην επί της γης και εν ουρανοίς τέλεση του μυστηρίου της Εισόδου της Θεοτόκου στον Ναό και στις παλαιοδιαθηκικές προτυπώσεις της Παναγίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και επαληθεύθηκαν στο Πρόσωπό Της,  και οι οποίες συνυπήρξαν μετ' Αυτής, κατά την Είσοδό Της στα Άγια των Αγίων. 

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο προϊστάμενος της Ενορίας, π. Άνθιμος, ομίλησε με θερμά λόγια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εορτάζουν την ημέρα των Εισοδίων και παρακάλεσε τον λαό να  προσεύχεται για τα στρατευμένα νιάτα της Πατρίδος μας, που αποτελούν τους άγρυπνους φρουρούς μας. Ευχαρίστησε τέλος τους Αγιογράφους του Ιερού Ναού, κο. Ευάγγελο Καραβασίλη και τους υιούς του για την θαυμάσια αγιογράφηση του τρούλλου και όλους εκείνους, που με κάθε τρόπο, εμφανώς ή αφανώς συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του μεγάλου και δύσκολου  έργου. 

Η Παναγία μας πάντοτε να προστατεύει τον Στρατό μας και την Πατρίδα μας, πάντα να μας δίνει τέτοιες χαρές και να μας αξιώσει, να δούμε ολοκληρωμένο τον Ναό Της, ο οποίος αποτελεί στολίδι για όλη την Λάρισα.  

Κατά το διήμερο 20 - 21 Νοεμβρίου η Ενορία μας εόρτασε και φέτος πανηγυρικά την μεγάλη Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.  Κατά την παραμονή της Εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του  Σεβασμιώτατου  Μητροπολίτου  μας κ.κ. Ιγνατίου, ο οποίος εκήρυξε τον Θείο Λόγο, αναλύοντας τα πλούσια και σημαντικά θεολογικά νοήματα της Θεομητορικής αυτής Εορτής.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος μετά από παράκληση του προϊσταμένου της Ενορίας, πατρός Ανθίμου και των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ετίμησε, προσφωνήσας καταλλήλως, την μεγάλη Ευεργέτιδα της Ενορίας κα Φανή Πατσιούρα επ' ευκαιρία της περατώσεως της αγιογράφησης του τρούλλου του Ιερού Ναού, για την μεγάλη δωρεά, την οποία είχε κάνει στον Ιερό Ναό προς επίτευξη του σκοπού αυτού. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το παράδειγμά της να βρει μιμητές, ώστε να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό το μεγάλο έργο της αγιογραφήσεως του Ιερού μας Ναού, ενώ ευχαρίστησε διά θερμών λόγων όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς, οι οποίοι ποικιλοτρόπως συνέβαλαν και συμβάλλουν στο έργο της ανοικοδόμησης και αποπεράτωσης του Ιερού Ναού της Παναγίας μας. 

Λίγο πριν την απονομή της τιμητικής διακρίσεως στον εκπρόσωπο της κας Πατσιούρα, ο οποίος την παρέλαβε αντ' αυτής, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πατήρ Αχίλλιος, ανέγνωσε επ' Εκκλησία το κείμενο αυτής, το οποίο έχει ως εξής: 

 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ

Ὁ Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου Ἰγνάτιος καί τό Ἐκκλησιαστικόν Συμβούλιον τοῦ ἐν Λαρίσῃ Ἱεροῦ Ναοῦ Ζωοδόχου Πηγῆς ἀπονέμουν τήν τιμητικήν ταύτην διάκρισιν καί τόν δίκαιον τῆς Ἐκκλησίας ἒπαινον εἰς τήν ἐρίτιμον κυρίαν Φανήν Πατσιούρα, μεγάλην εὐεργέτιδα τῆς Ἐνορίας, ἐπί τῇ μεγάλῃ αὐτῆς δωρεᾷ διά τήν ἁγιογράφησιν τοῦ τρούλλου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

Ἐν Λαρίσῃ, τῇ 20ῃ Νοεμβρίου 2017

Ὁ Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου
Ἰγνάτιος

Αρχιμ. Άνθιμος Ράτς
Τά μέλη τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου

Νικόλαος Μητσικώστας   Ζήσης Καραζήσης

Ιωάννης Τσιόφας    Νικόλαος Πάκας

 

   

Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, τελέσθηκε στον Κάτω Ιερό Ναό κατά την Αγιορείτικη Τάξη η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία για την Ιερά Μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Την Ιερά Αγρυπνία ετέλεσαν οι δυο ιερείς της Ενορίας, π. Άνθιμος και π. Στέφανος, ενώ τους ύμνους και τα αναγνώσματα απέδωσαν για μια ακόμη φορά θαυμάσια οι δύο Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού πλαισιούμενοι από ευσεβείς Αναγνώστες - βοηθούς ψάλτες.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο π. Στέφανος, αναφερόμενος στον βίο του Αγίου καθώς και στο γεγονός ότι ο Άγιος Αρσένιος αποτελεί μια ακόμη σύγχρονη απόδειξη ότι η αγιότητα είναι εφικτή από όλους  και σε κάθε εποχή. Συγκινητική ήταν η συμμετοχή του ευσεβούς λαού, ο οποίος γέμισε τον Ιερό Ναό και παρέμεινε μέχρι την απόλυση της Αγρυπνίας.

Η πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα του κάτω Ναού, η ωραία ψαλμωδία, αλλά κυρίως η ευλογία και η χάρη του Αγίου έκαναν όλο το εκκλησίασμα να ταξιδέψει νοερά στην αγιασμένη γη της Καππαδοκίας, εκεί που γεννήθηκε, έζησε και ιερούργησε ο Άγιος μέχρι την ώρα του ξεριζωμού.  Ο Θεός να μας αξιώσει να τιμήσουμε τον Άγιο και του χρόνου. Ας έχουμε όλοι την ευχή και τις πρεσβείες του προς τον Κύριο. 

Την κυριώνυμο ημέρα της διπλής Εορτής της Αγίας Σκέπης και της Επετείου του Ιστορικού ΟΧΙ, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον προϊστάμενο της Ενορίας μας π. Άνθιμο, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε εκτενώς στο Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, στην φωτοφόρο Σκέπη Της, που πάντοτε προστατεύει την Ελλάδα μας και κάθε πιστό Χριστιανό και στα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων μας στο Αλβανικό Μέτωπο, τα οποία αποτελούν φωτεινό και ανυπέρβλητο παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα στους δύσκολους και αντεθνικούς καιρούς που διάγουμε.

"Σήμερα που καθετί Ορθόδοξο και Ελληνικό αμφισβητείται και λοιδορείται", τονισε ο π. Άνθιμος, " σήμερα που η Πατρίδα μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην δίνη μεγάλων και επίκινδυνων συγκυριών και εξελίξεων, είναι ανάγκη όσο ποτέ να στραφούμε και πάλι ως Έθνος στον Θεό και στην Παναγιά Μητέρα μας ζητώντας το έλεός Του και την κραταιά Σκέπη και Προστασία Της, όπως έκαναν οι Ήρωες πρόγονοί μας και κατάφεραν κάτι, που έμοιαζε αδύνατο και ακατόρθωτο.Μόνο με την Πίστη και την αφοσίωση στον Θεό μπορεί η Ελλάδα να ελπίζει σε καλύτερες μέρες."

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας όλο το Εκκλησίασμα έψαλε δυνατά τον Εθνικό Ύμνο και με στεντόρεια φωνή βροντοφώναξε "ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ" τιμώντας όλους Εκείνους, που έδωσαν τα πάντα για την Ελευθερία της Πατρίδος.

 

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! 

 

Η Παναγία μας να σκέπει πάντοτε την Πατρίδα και όλους μας. Αμήν! 

 

Την παραμονή της Εορτής της Αγίας Σκέπης τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας μας προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Αχιλλίου, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο αναφερόμενος τόσο στην Αγία Σκέπη της Θεοτόκου και την καταλυτική συμβολή Της στο Έπος του 1940, όσο και στο Βιβλίο των Κριτών Της Παλαιάς Διαθήκης, που θα αποτελέσει το θέμα των φετινών Εσπερινών Κηρυγμάτων. 

Κάθε χρόνο, την δεύτερη και πιο σπάνια την τρίτη Κυριακή του Οκτωβρίου, εορτάζουμε την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα, του ενόπλου εκείνου Αγώνα που έλαβε χώρα κατά τα έτη 1904 έως 1908 και επιτάχυνε τις εξελίξεις για την Ελευθερία της Μακεδονίας, η οποία επισφραγίσθηκε με την απελευθέρωσή Της κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913. Ήταν τότε, που οι Βούλγαροι εκμεταλλευόμενοι την διαφαινόμενη διάλυση της εναπομείνασας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποσχίστηκαν εκκλησιαστικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημιουργώντας την Εξαρχία της Βουλγαρικής Εκκλησίας και αμέσως μετά, με πρόφαση την εκκλησιαστική αρμοδιότητά τους προσπάθησαν με την βία να κηδεμονεύσουν ολόκληρη την Μακεδονία. Με φόνους, βιασμούς, με κάθε λογής αθλιότητες, που έφταναν ακόμα και σε ολικές πυρπολήσεις  χωριών προσπάθησαν να αναγκάσουν τους Έλληνες της Μακεδονίας να ενταχθούν στην Εξαρχία της Βουλγαρίας και με αυτόν τον τρόπο να αρνηθούν τόσο την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, όσο και την Εθνική τους Ταυτότητα.  Όποιος καμπτόταν και γινόταν "Εξαρχικός" θεωρούνταν από όλους ως Βούλγαρος, ενώ όποιος αρνούνταν, παραμένοντας πιστός στην Ελλάδα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Πατριαρχικός)  μαρτυρούσε από τους Βουλγάρους Κομιταζήδες με την βοήθεια ή την ανοχή των Τούρκων.       

Το Ελληνικό Κράτος, που τότε έφτανε μέχρι την Θεσσαλία χωρίς τη Ελασσόνα,  δεν θέλησε να εμπλακεί εκείνη την χρονική στιγμή σε επίσημη  εμπόλεμη σύρραξη  και διατήρησε ουδετερότητα και σιγή. Το γεγονός αυτό δεν στάθηκε όμως ικανό να σβήσει την φλόγα για την Λευτεριά, που έκαιγε τις καρδιές τόσο των Μακεδόνων, όσων και των υπολοίπων Ελλήνων οι οποίοι έβλεπαν ότι ήταν ο καιρός η Ελλάδα να πάρει πίσω ένα από τα ενδοξότερα και ιστορικότερα κομμάτια Της, την Γη της Μακεδονίας. Πολύ σύντομα, άνδρες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, (Θεσσαλία, Ρούμελη, Μωριάς, Νησιά, Κρήτη) φτάνουν στα τότε σύνορα, περνούν στην Μακεδονία και εντάσσονται στα ένοπλα σώματα που συγκροτούνται και μαζί με τους Μακεδόνες αρχίζουν έναν λυσσαλέο διμέτωπο  αγώνα εναντίον των Βουλγάρων και των Οθωμανών.

Μέσα σε εκείνους που πέρασαν στην Μακεδονία από την ελεύθερη Ελλάδα ήταν και ο Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Παύλος Μελάς, ο οποίος φτάνει στην Μακεδονία κρυφά και χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας, (από τα δύο χαϊδευτικά ονόματα των παιδιών του Μιχάλη και Ζωής) για να μην προκαλέσει με την αποκάλυψη της ταυτότητάς του διπλωματική εμπλοκή και στρατιωτική Ελληνοτουρκική σύρραξη. Αναλαμβάνει με την υποστήριξη και συνεργασία του φλογερού Μητροπολίτη Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, του Προξένου Κορομηλά και του Ίωνα Δραγούμη την οργάνωση των ενόπλων τμημάτων για την επίτευξη του Μεγάλου και Ιερού σκοπού: Την απελευθέρωση της Μακεδονίας, τόσο από τους Οθωμανούς όσο και πολύ περισσότερο από τους μανιασμένους Βουλγάρους, που έκαναν τα πάντα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Αιγαίο.

Πολύ Σύντομα σε κάθε περιοχή της Μακεδονίας ξεπροβάλλουν ένοπλα Σώματα Μακεδονομάχων, τα οποία γράφουν λαμπρές σελίδες δόξας στην Ιστορία. Ξακουστά είναι τα ονόματα μεγάλων Μακεδονομάχων όπως του Καπετάν Κώττα, του Τέλλου Άγρα, των καπεταναίων Γαρέφη, Νταλίπη, Καραβίτη, Νικηφόρου, και εκατοντάδων άλλων οι οποίοι αγωνίστηκαν ηρωικά για την Ελευθερία της Μακεδονίας μας. Με σύνθημα το : " Βούλγαρος μην απομείνει" οι Ήρωες Μακεδονομάχοι διώχνουν τους Κομιτατζήδες και απελευθερώνουν ένα ένα τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Μακεδονίας. Οι δε Βούλγαροι με την βοήθεια και την ανοχή των Τούρκων προβαίνουν και πάλι με κάθε ευκαιρία σε ακατανόμαστες πράξεις εναντίον των Ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας και κυρίως των αμάχων γυναικοπαίδων, τα οποία ως Μάρτυρες ποτίζουν με το Αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας.  

Η Επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα ορίσθηκε σε αυτή την χρονική περίοδο γιατί εντός της περιλαμβάνεται η ημερομηνία της Θυσίας του Παύλου Μελά. Ήταν 13 Οκτωβρίου του 1904, όταν ο Ήρωας έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς, σε συμπλοκή με τους Τούρκους,  μετά από προδοσία Βουλγάρων Εξαρχικών. Η θυσία του έγινε θρύλος που προσωποποίησε και ενσάρκωσε ολόκληρο τον Μακεδονικό Αγώνα και ευαισθητοποίησε και συγκλόνισε ολόκληρο τον Ελληνισμό, ώστε να γίνει κοινή πεποίθηση πως η ώρα της Ελευθερίας της Μακεδονίας είχε φτάσει.  

Στο πρόσωπό Του τιμώνται όλοι εκείνοι, που πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα της Μακεδονίας μας και Την διαφύλαξαν από την λύσσα των Βουλγάρων Κομιτατζήδων. Το παράδειγμά Τους πρέπει να συγκινήσει, αλλά και να αφυπνίσει όλους μας, ιδιαίτερα τώρα που τα ξένα κέντρα εκμεταλλευόμενα την δεινή οικονομική μας κατάσταση ετοιμάζονται να ζητήσουν υποχωρήσεις στο ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας.

Αυτό το ένδοξο όνομα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το χαρίσουμε σε κανέναν. Δεν πρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος αυτού από την γειτονική χώρα. Το αίμα των Ηρώων μας βοά:

" Μην παραχαράσσετε την Ιστορία! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ"

 

Ζήτω η Μακεδονία μας! Αιωνία η μνήμη των ενδόξων Ηρώων Μακεδονομάχων!

 

                                                                                                                          Π. Στέφανος 

Δύο φορές κάθε χρόνο η Ενορία μας αναλαμβάνει, για μια εβδομάδα την διακονία στα Συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως. Κατά την εβδομάδα 25 έως 30 Σεπτεμβρίου καθημερινά οι κυρίες τις Ενορίας με την στήριξη και βοήθεια των Ιερέων του Ιερού Ναού π. Ανθίμου και π. Στεφάνου και του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου κυρίου Κωνσταντίνου Ποζιού, ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της προετοιμασίας και παρασκευής περίπου 400 μερίδων φαγητού για τους ενδεείς και εμπερίστατους αδελφούς μας.

Το κέφι, το μεράκι, η ευρηματικότητα και η δημιουργική φαντασία στο μαγείρεμα, αλλά κυρίως η φιλάνθρωπη διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο κυριάρχησαν όλες αυτές τις ημέρες και οδήγησαν ομολογουμένως σε θαυμάσια αποτελέσματα. Η κούραση, ο κόπος και το άγχος της ευθύνης αυτού του δύσκολου έργου έδιναν στο τέλος της κάθε ημέρας τη θέση τους στην χαρά και την ικανοποίηση, τόσο για την ποιότητα και την γεύση του φαγητού, όσο και για την θερμή ανταπόκριση εκ μέρους των σιτιζομένων, οι οποίοι πραγματικά έδειχναν να απολαμβάνουν το γεύμα τους. 

Οι ευσεβείς κυρίες της Ενορίας είναι άξιες πολλών συγχαρητηρίων και ευχαριστιών και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, αφού επί μια εβδομάδα, άφησαν την φροντίδα των νοικοκυριών τους για να σταθούν στο πλευρό όσων το είχαν ανάγκη, κάνοντας πράξη τον λόγο του Κυρίου μας από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο "...ἐπείνασα γὰρ καὶ  ἐδώκατέ  μοι  φαγεῖν..."!

Ευχόμαστε από καρδιάς στις κυρίες  της Ενορίας , αλλά και σε  όλους εκείνους,  οι οποίοι ποικιλοτρόπως συνέβαλαν στο θεάρεστο αυτό έργο , πλούσια την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου. Η Παναγία να τους έχει πάντοτε υπό την κραταιά  Σκέπη Της και να αξιώσει με υγεία να φτάσουμε και στην επόμενη εβδομάδα προσφοράς,  στη νέα χρονιά.  

Θα μας βρείτε

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Χρυσοστόμου και Αγίου Βησσαριώνος, Λάρισα

 info@panagialarisis.gr

 2410532350

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 38 επισκέπτες και κανένα μέλος

©2018 Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. All Rights Reserved. Powered By GlobalTech