Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 14:03

Για την διπλή γιορτή της Πίστεως και της Πατρίδος

Ξημέρωσε και φέτος η ευλογημένη ημέρα της μεγάλης Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, ημέρα κατά την οποία στον καταστόλιστο Ιερό Ναό της Παναγιάς μας κάθε χρόνο πλήθος μέγα του πιστού λαού δοξάζει τον Τριαδικό μας Θεό και μεγαλύνει το Πάνσεπτο Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. 

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας σείονταν οι τρούλλοι και τα καμπαναριά από την κοινή ψαλμωδία του κοντακίου Της και του Εθνικού μας Ύμνου, καρδιακή προσφορά από την μια στην Υπέρμαχο Στρατηγό και από την άλλη σε όλους Εκείνους γνωστούς και αφανείς Ήρωες, που έπεσαν μαχόμενοι για την Ελευθεριά της Πατρίδος. 

Φέτος όμως, μέσα στην πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε, ο Ναός της Παναγίας μας έμεινε βουβός και άδειος.   

Μπρος στο Ιερό στέκει το Εικόνισμα του Ευαγγελισμού στολισμένο όπως πάντα από χέρια ευλαβικά, ως ελάχιστη προσφορά στην Μάνα Παναγιά. Γύρω γύρω οι Σημαίες του 'Εθνους μας να θυμίζουν σε κάθε προσκυνητή, ότι η Εκκλησία δεν παύει ποτέ να τιμά την Θυσία όλων Εκείνων, που έδωσαν τα πάντα για την Πατρίδα και λίγο πιο κάτω ο Τίμιος Σταυρός, να διδάσκει  όλους μας πως η μικρή Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ μες στους αιώνες να προχωρά, να αγωνίζεται, να ματώνει, σηκώνοντας τον δικό Της Σταυρό και προσβλέποντας πάντα στην Ανάσταση. 

Βουβός και άδειος ο Ναός σου Παναγιά μας! Γεμάτος όμως από τους Αγίους της Πίστεως, που Σε περιστοιχίζουν! Κατάμεστος από τις ψυχές των ευλαβών Προγόνων μας, των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων, που με σύμπασα την Θριαμβεύουσα Εκκλησία Σε τιμούν και Σε μεγαλύνουν. Πλημμυρισμένος από τις ψυχές Εκείνων που δεν λογάριασαν φόβο και θάνατο για να χαρίσουν σε μας " Ελεύθερη Πατρίδα".  

Άδειος και βουβός φέτος ο Ναός σου Παναγιά μας! Ο φόβος, που σπάρθηκε στις ψυχές,  μας κράτησε μακριά Σου. Εσύ όμως γνωρίζεις καλά πως ο νους, η ψυχή και η καρδιά μας βρίσκονται κοντά Σου. Σήμερα που γιορτάζεις όλοι εμείς με δάκρυα σε παρακαλούμε να μεσιτεύσεις για μας στον Υιό σου και Θεό μας, να μας απαλλάξει από την απειλή της ασθενείας και να μας αξιώσει σύντομα να Σε τιμήσουμε όπως Σου πρέπει.

Σου ψάλλουμε από τα βάθη της καρδιάς μας  :

«Πρός τινα καταφύγω ἄλλην Ἁγνή; Ποῦ προσδράμω λοιπόν καί σωθήσομαι;

Ποίαν δέ ἐφεύρω καταφυγήν; Ποίαν θερμήν ἀντίληψιν, ποίαν ἐν ταῖς θλίψεσι βοηθόν;

Εἰς Σέ μόνην ἐλπίζω, εἰς Σέ μόνην καυχῶμαι καί ἐπί Σέ θαρρῶν κατέφυγον».

 

Με την Χάρη Σου Παναγιά μας θα νικήσουμε τον φόβο, θα ψυχωθούμε και θα συνεχίσουμε, γιατί ο φόβος δεν πρέπει στους Ορθοδόξους, δεν πρέπει στους Έλληνες!

Από τα βάθη της Ιστορίας η φωνή των Ηρώων αντηχεί με τα λόγια του ποιητή: 

 

"Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας, ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην 
η ελευθερία."

 

 

 

 

 

Θα μας βρείτε

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Χρυσοστόμου και Αγίου Βησσαριώνος, Λάρισα

 panagialarisis@yahoo.com

 2410532350

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 επισκέπτες και κανένα μέλος

©2020 Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. All Rights Reserved. Powered By GlobalTech