Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 20:58

Από τον Μεθέορτο Εσπερινό και την Ιερά Λιτανεία

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της Πανηγύρεως τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Μεθέορτος Εσπερινός, ο Παρακλητικός Κανόνας της Ζωοδόχου Πηγής και ακολούθησε η  Ιερά Λιτανεία της τε Θαυματουγού Εφεστίου Εικόνος της Παναγίας μας, των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται στον Ιερό μας Ναό και της Ιεράς Εικόνος της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό μας Ναό και αποτελεί δωρεά του Συλλόγου Φρουτεμπόρων της πόλεώς μας.

Της Ιεράς Λιτανείας προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Αχίλλιος, συμμετείχαν σ' αυτή πολλοί Ιερείς, ενώ την Θαυματουργό Εφέστιο Εικόνα έφερε καθόλη την διάρκεια της Λιτανείας ο Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Ιγνάτιος.

Τις Ιερές Εικόνες συνόδευσαν οι Ιεροψάλτες της Ενορίας, Ιερόπαιδες του Ιερού Ναού καθώς και οι Αναγνώστες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λαρίσης,  κρατώντας τα εξαπτέρυγα και τα θυμιατά, τα παιδιά των κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας καθώς και οι αναγνώστες του Ιερού Ναού, όλοι  ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας Σημαίες, τα μέλη όλων των τμημάτων χορού του Εξωραιστικού Συλλόγου της Συνοικίας μας, καθώς και οι κυρίες του Συλλλόγου Γυναικών της Συνοικίας μας επίσης ενδεδυμένες με παραδοσιακές φορεσιές.

Ο Σύλλογος Φρουτεμπόρων της Πόλεώς μας προσέφερε , όπως κάθε χρόνο, την Αρτοκλασία και το Ύψωμα προς τιμήν της Παναγίας μας, προστάτιδος του Συλλόγου, τα οποία ευλογήθηκαν όταν η Ιερά Λιτανεία επέστρεψε στο Ναό.

Εκ μέρους των αρχών του τόπου παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κος Καλογιάννης, ο Βουλευτής Λαρίσης κος Χαρακόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της Συνοικίας μας  και Αντιδήμαρχος Πρασίνου κος Ζαούτσος,  αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τον οφειλόμενο σεβασμό και την Τιμή στο Πάνσεπτο Πρόσωπο της Παναγίας μας, ενώ συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή του Πιστού Λαού του Θεού, ο οποίος κατέκλυσε τις οδούς της Συνοικίας απ' όπου πέρασε η Λιτανεία.

Η Ιερά Λιτανεία ήταν για μια ακόμη φορά μεστή εθνικού παλμού και ενθουσιασμού με τα μικρά παιδιά και τους νέους να κρατούν και να ανεμίζουν με καμάρι τα λάβαρα και τις Σημαίες της Πίστεως και της Πατρίδος, δηλώνοντας έτσι προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτός ο τόπος ήταν, είναι και θα παραμείνει Ορθόδοξος και Ελεύθερος,  γεγονός που προκάλεσε την έντονη συγκίνηση όλων των συμμετεχόντων ιδιαιτέρως και εξαιτίας των δύσκολων συγκυριών για την Πατρίδα μας , λόγω του ζητήματος της Μακεδονίας μας,  της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών και της πρόσφατης θυσίας του 34χρονου  Θεσσαλού Σμηναγού. Κλήρος και λαός ανέπεμψαν εκ καρδίας  δεήσεις και ικεσίες στην Κυρία Θεοτόκο να σκεπάσει με την Χάρη Της την Πατρίδα και όλους εμάς και να αποτρέπει πάντοτε ως Υπέρμαχος Στρατηγός κάθε κίνδυνο και  εχθρική επιβουλή.

Κατά την επάνοδο  στον Ιερό Ναό, η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων, η οποία κόσμησε και λάμπρυνε για μία ακόμη χρονιά την  Ιερά Λιτανεία παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως σε όλο το παριστάμενο πλήθος, το οποίο έψαλε τους στίχους με στεντόρεια φωνή.

Λίγο πριν την απόλυση της Ακολουθίας ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως στην σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε τους δύο Ιερείς, τα μέλη των Συμβουλίων, τους Ιεροψάλτες του Ναού, όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία της Πανηγύρεως, τους  άρχοντες και  όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς για την συμμετοχή τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας μας.

Η Χάρη Της ας μας αξιώσει και του χρόνου να πανηγυρίσουμε για την μεγάλη Εορτή Της.

Θα μας βρείτε

Στοιχεία Επικοινωνίας